Spinkis har blivit stor

Så har då Spinkis äntligen vuxit till sig. Ja, Södertörns Fjärrvärmes egendesignade fjärrvärmecentral har kvar sitt slimmade format som gav den det lite tveksamma men kärleksfulla smeknamnet. Vi tänker i stället på att Spinkis nu blivit en fullvuxen produkt som fått ett riktigt namn,Castor Slim.

Castor Slim började som en idé hos dåvarande vd Thomas Forsberg och affärsutvecklare Hans Andersson. De hade sett att de kundplacerade fjärrvärmecentralerna ofta var för stora för att få plats i de befintliga utrymmena ute hos kunderna.

Nätt konstruktion

Det behövdes en nättare konstruktion som ändå uppfyllde kraven. Uppdraget att utveckla idén till en prototyp gick till Souzi Allerborg:

– Vår leverantör byggde inte så smala skåp som krävdes;30 centimeter i yttermått. Så vi inledde ett gemensamt utvecklingsprojekt med dem, berättar hon.

Det viktigaste kravet var kvaliteten och säkerheten. Skulle det uppstå läckage fick inga komponenter förstöras. Det var också viktigt att enheten var enkel att installera och serva. Alla komponenter måste vara lättillgängliga och lätta att byta ut.

Efter omfattande tester var det dags för Castor Slim att göra officiell premiär i juni 2016. Tallidens Samfällighetsförening i Norsborg blev pilotkund med 33 enheter beställda.

Egna val av värme

Det kan låta som ovanligt många fjärrvärmecentraler för en enda samfällighet. Men det beror på att den tidigare centralt placerade anläggningen nu ersattes av lokalt placerade enheter i anslutning till varje hus. Miodrag Milutinovic, ordförande i Tallidens Samfällighetsförening, berättar hur det fungerat med Castor Slim:

– Alla vill ha olika temperatur hemma och med var sitt eget skåp kan man nu göra sina egna inställningar, säger Miodrag. Jag experimenterade själv i början och hittade en nivå som var lagom för både inomhustemperaturen och varmvattnet. De senaste månaderna har jag inte behövt öppna skåpet en enda gång.