Välkommen till SFAB

Besöker du oss som privatperson eller företag?

Därför ska du inte stänga av fjärrvärmecentralen

Solen kikar fram och våren är verkligen i luften även om kylan dröjer sig kvar något. Många tänker att när kylan försvinner så försvinner även behovet av värme och stänger därför av fjärrvärmecentralen. Andra kanske lämnar huset för att bo i sommarstugan och stänger av fjärrvärmecentralen. Oavsett vilket bör du undvika det! Här nedan förklarar vi varför.

Cirkulation är viktig för systemet

Fjärrvärmecentralen driver runt hela systemet som mår bra av att motioneras. Att stänga av centralen en längre tid kan skapa problem med till exempel läckage och dropp. När systemet kyls ner och temperaturen sjunker kan läckage uppstå och även kondens som ger fukt. Så även om du lämnar hemmet för vistelse i sommarstugan och inte är i behov av värme och varmvatten är det viktigt att systemet får gå för att undvika problem.

Kostar det inte att fjärrvärmecentralen är i gång?

Nej, värmen går inte på sommaren så du behöver inte oroa dig för kostnaden.

Undvik konstiga fakturor

Stänger du av fjärrvärmecentralen slutar mätvärden att skickas till SFAB. Det innebär att du kan få en del underliga fakturor. Dessa korrigeras såklart i efterhand men det skapar en onödig förvirring som är skön för alla parter att slippa!

Hur gör jag med elementen?

En gång per år bör du vrida på reglagen så att de inte fastnar. I övrigt behöver du inte göra något särskilt eftersom fjärrvärmecentralen reglerar själv och ingen värme dras när du inte behöver det.

Ett sista tips!

Var ute i god tid och boka en service av din central redan nu. Då är du först i kön och har garanterat en välfungerande central när kylan kommer tillbaka i höst!

Läs mer om service