Välkommen till SFAB

Besöker du oss som privatperson eller företag?

Vad krävs för grönt bolån?

Vad krävs för grönt bolån?

Hållbarhet är i fokus och det handlar inte enbart om miljön utan också ekonomi. En energisnål fastighet är bra både för din ekonomi och klimatet. I denna artikel kommer vi titta närmare på vad som krävs för att få ett grönt bolån, hur energiklasser påverkar detta lån och vilken fördel det ger i form av lägre ränta.

Vad är grönt bolån?

Ett grönt bolån är en typ av bostadslån som erbjuds med syftet att främja hållbarhet och energieffektivitet i fastigheter. Det är ett ekonomiskt incitament för fastighetsägare att genomföra åtgärder som minskar energiförbrukningen och därmed bidrar till ett mer miljövänligt boende.

Har du gjort åtgärder för bättre energieffektivitet? Det kan vara åtgärder som förbättrad isolering eller installation av solceller. Då kan du ha förbättrat din energiklass vilket du får reda på genom att göra en ny energideklaration.

Har du en energieffektiv fastighet med bra energiklass kan du få ett grönt bolån vilket innebär en lägre ränta. Olika bankar erbjuder olika räntor beroende på energiklass. Generellt brukar energiklass A till C kunna ge upp till 0,1 procentenhets ränterabatt.

Vad krävs för grönt bolån?

För att kvalificera sig för ett grönt bolån behöver du bland annat en aktuell och giltig energideklaration för din fastighet. Energideklarationen ger en översikt av fastighetens energianvändning och identifierar områden där energieffektiviteten kan förbättras. Genom att genomföra energieffektiva åtgärder, såsom installation av förnybara energikällor eller förbättring av isolering, kan du höja din fastighets energiklass och därmed öka chansen att få ett grönt bolån. Generellt kräver bankerna energiklass A, B eller C för grönt bolån, men det varierar. Stäm av med din bank vilka deras krav är.

Energiklasser för grönt bolån

Energiklasserna för grönt bolån baseras ofta på fastighetens energiprestanda, vilket betyder att ju högre energiklass desto bättre. Energiklasserna sträcker sig från A till G, där A representerar hög energieffektivitet och G lägre effektivitet. Genom att investera i energieffektiva åtgärder kan du förbättra din fastighets energiklass och därmed öka din möjlighet att få ett grönt bolån.

Hur mycket lägre ränta ger grönt bolån?

En av fördelarna med grönt bolån är den lägre räntan. Många av bankerna belönar fastighetsägare som satsar på hållbara och energieffektiva åtgärder genom att erbjuda mer förmånliga räntevillkor. Hur mycket lägre räntan blir varierar beroende på bank och specifika villkor, men ett energismart hus kan ge en betydande minskning av den årliga räntekostnaden. Energiklass A-C kan ge upp till 0,1 procentenhets ränterabatt.

Ett grönt bolån ger inte bara ekonomiska fördelar utan är också ett steg mot en mer hållbar framtid. Genom att investera i energieffektivitet minskar du din egen miljöpåverkan och får ekonomiska fördelar i form av lägre ränta och driftkostnader.

Kontakta oss för att få mer information om hur du kan förbättra din fastighets energiklass och kvalificera dig för ett förmånligt grönt bolån. Vi är här för att hjälpa dig med energideklarationen och guida dig mot ett grönare och mer ekonomiskt hållbart boende!

Mer om energideklaration Kontakta oss