Välkommen till SFAB

Besöker du oss som privatperson eller företag?

Hållbar Uppvärmning och Trygghet – Fittja Light tar form

Vi är med i utvecklingen av att förvandla centrala Fittja till en mer modern, hållbar och levande stadsdel. Områdets byggnader kommer att förses med fjärrvärme från SFAB, vilket betyder att framtidens torg inte bara blir en samlingspunkt för människor utan också kommer att drivas av hållbar och miljövänlig energi.

Den 23 augusti 2024 meddelade Kungsvåningen byggstarten av sitt senaste projekt i Fittja – Fittja Light. Projektet är resultatet av ett nära samarbete mellan kommunen, polisen, trafikförvaltningen, Kungsvåningen och Botkyrkabyggen – alla med ett gemensamt mål: att skapa en plats som känns tillgänglig, inbjudande och attraktivt.

Fittja Light, består av 109 nya bostäder och verksamhetslokaler med direkttillgång till kollektivtrafik och inflyttning planeras till 2026. Det nya torget kommer att präglas av arkitektur och funktionella inslag och en vattenlek som ska förgylla platsen, och sittplatser som inbjuder till både avkoppling och socialt umgänge. Genom att använda naturliga material vill man skapa en harmonisk och inbjudande miljö som speglar Fittjas unika identitet. Fjärrvärmenät säkerställer att både bostäder och verksamhetslokaler får tillgång till en stabil och miljövänlig energikälla och skapar också en långsiktigt hållbar lösning för framtidens Fittja.

Byggprojektet är indelat i tre etapper då den första innebär ett nytt vård- och omsorgsboende samt utbyggnad av serviceytor med glasade fasader längs den nya gågatan i Fittja centrum. Denna etapp stod klar vid årsskiftet 2017/2018. Etapp 2, Fittjahöjden, omfattar hyresbostäder med ett nytt bibliotek och en konsthall i gatuplanet. Fastigheten stod klar för inflyttning i mars 2019.

Med detta projekt visar Fittja vägen för hur moderna stadsdelar kan kombineras med smart och effektiv energianvändning – där trivsel och hållbarhet går hand i hand.