Välkommen till SFAB

Besöker du oss som privatperson eller företag?

Ny prislista 1 januari 2025

 
Från och med 1 januari 2025 höjer vi priset på vår fjärrvärme med 2 procent för såväl privatkunder som företag. Priset ligger sedan still under hela året och du som kund kan känna dig trygg med att det inte svänger från en dag till nästa. För en genomsnittlig villakund, med en förbrukning på 15000 kWh per år, innebär det en genomsnittlig kostnadsökning på ca 32 kr i månaden utslaget över året. 

Varför höjer vi priset?  

Vår prissättning är kostnadsbaserad, vilket innebär att om våra kostnader för exempelvis drift, bränslen eller investeringar ökar så påverkar det fjärrvärmepriset. De senaste åren har vi sett kraftigt ökade priser på bränslen i produktionen av vår fjärrvärme. Det beror inte minst på oron i omvärlden och Rysslands anfallskrig mot Ukraina, men även minskad tillgång på restprodukter från bygg- och träindustrin som en följd av minskat bostadsbyggande och en svag kronkurs. Samtidigt ser vi ett stort behov av reinvesteringar i fjärrvärmenätet framöver.     

Det är en utmanande situation för hela fjärrvärmebranschen, men då det är viktigt för oss att du som kund ser vår fjärrvärme som fortsatt konkurrenskraftig och attraktiv har vi tillsammans med våra ägare arbetat hårt för att hålla nere prisökningen så mycket som det är möjligt. Genom att vi genomfört ett internt besparingsprogram samtidigt som våra ägare tillfälligt sänkt sina avkastningskrav kommer vi trots historiskt höga bränslepriser kunna begränsa nästa års höjning till 2 procent.  

Vad händer nu? 

Inom de närmaste veckorna kommer vi skicka ut information om den nya prislistan till våra kunder. Senast i mitten av oktober räknar vi med att du som företagskund kommer kunna ta fram en budget på Mina Sidor.  

SFAB är medlem i Prisdialogen 

SFAB är sedan många år medlem i Prisdialogen, en modell för lokal dialog om ändringar av fjärrvärmepriser. Du kan läsa mer om det här där du även finner vår prisändringsmodell som beskriver prissättningen för företag (inkl. gruppanslutna bostäder) och vad som påverkar prissättningen.

Prisdialogen SFAB