Välkommen till SFAB

Besöker du oss som privatperson eller företag?

Ny returtemperaturkomponent i prislistan skapar effektivare fjärrvärmesystem och minskar miljöpåverkan

I dagarna får du som kund ett brev från oss om den nya prislistan som gäller från 1 januari 2025. Är du företagskund (inkl. gruppanslutna bostäder) får du då även information om att vi inför en returtemperaturkomponent i prislistan. Du undrar kanske vad det ska vara bra för? 

Returtemperatur är den temperatur som vattnet har när det kommer tillbaka till fjärrvärmesystemet efter att ha passerat din fastighets värmeanläggning där det har överfört sin värme till dig. En lägre returtemperatur innebär att vi kan återvinna mer energi och minska värmeförlusterna i distributionsnätet, viket gör att fjärrvärmesystemet blir ännu mer effektivt och är bra för klimatet. 

Genom att utnyttja värmen på ett smartare sätt ökar vi kapaciteten i ledningsnätet, vilket gör att fler hushåll och verksamheter kan dra nytta av fjärrvärme. Samtidigt minskar det värmeförlusterna i ledningarna, då skillnaden mellan vattnets temperatur och omgivningen blir mindre, och innebär även att vi i längden kan driva vår fjärrvärmeverksamhet mer ekonomiskt. 

Genom att vi får en effektivare produktion av fjärrvärmen och inte slösar bort energi i onödan bidrar det dessutom till lägre miljöpåverkan. 

Då vi tjänar på att returtemperaturen hålls nere vill vi att även du som fjärrvärmekund ska göra det. Därför inför vi nu en returtemperaturkomponent i prislistan som innebär att du får en lägre kostnad om din returtemperatur är låg och att om den är hög kan det leda till en något högre kostnad.  

Då kanske du undrar vad du som kund kan göra för att hålla nere returtemperaturen från din anläggning? En låg returtemperatur uppnås genom att din fastighet har ett välfungerande värmesystem som effektivt utnyttjar den värme som tillförs, till exempel genom bra injustering av radiatorer och golvvärmesystem samt god isolering. Har du frågor eller vill ha hjälp med detta kan du alltid höra av dig till oss. Vi har även olika energitjänster som kan hjälpa dig att få kontroll över din värmeförbrukning och dina kostnader. Läs mer om det här.  

Du kan läsa mer om hur returtemperaturkomponenten fungerar här.