Byggkrisen kan leda till högre fjärrvärmepriser
EU ska vara en kretsloppsekonomi där ländernas ekonomier är cirkulära. Fjärrvärmen är en del av det genom att ta tillvara på material som inte kan återvinnas och ge tillbaka samhällsviktig energi, men krisen i byggbranschen riskerar att minska tillgången på bränslen som till stor del föder fjärrvärmeproduktionen. Det späder på den bränslebrist som redan uppkommit som en följd av oron i omvärlden och Rysslands krig i Ukraina.
Bostadsbyggandet rasar som en följd av inflation och höga räntor. Företrädare för branschen talar om mer än en halvering av påbörjade nybyggnationer i år jämfört med 2021 och att vi närmar oss situationen som var under 1990-talskrisen.
- Förutom att det är en kris i byggbranschen som riskerar att påverka den nationella ekonomin riskerar det att spä på den redan ansträngda bränslesituationen i produktionen av vår fjärrvärme, säger Anders Björklin, marknads- och försäljningschef på SFAB. När det inte byggs något minskar tillgången på såväl rivningsvirke som byggavfall. Sådant som inte kan materialåtervinnas, men som återvinns i fjärrvärmeproduktionen och blir till samhällsviktig energi.
I en situation där elsystemet är ansträngt och elpriserna tidvis skenar är fjärrvärmen viktigare än någonsin för att förse samhället med tillförlitlig energi. Genom att använda fjärrvärmen för att värma bostäder minskas belastningen på elnäten och till skillnad från elpriset som är volatilt ligger fjärrvärmepriset stabilt över tid och ändras högst en gång per år. Fjärrvärme som produceras i kraftvärmeverk bidrar dessutom till elproduktion.
Som en följd av Rysslands invasion av Ukraina har utbudet på bränslen minskat, men även konkurrensen om biobränslen när länder ställer om bidrar till en ansträngd marknad i stora delar av Europa. Det har lett till att priserna på viktiga bränslen i fjärrvärmeproduktionen har ökat kraftigt senaste året.
Anders Björklin, marknads- och försäljningschef på SFAB
- Vår fjärrvärme är leveranssäker och står sig väl i konkurrens med andra energislag, men vi ser nu att produktionskostnaderna skjuter i höjden på ett mycket oroväckande sätt, säger Anders Björklin. Vi vill vara transparenta med att det kommer att påverka fjärrvärmepriset framöver. Vi tar vårt ansvar genom att göra vad vi kan för att hålla nere kostnaderna och vi kan även hjälpa våra kunder att hålla nere sina utgifter genom t.ex. energioptimering, driftoptimeringar och laststyrning. Det kommer bli en allt viktigare del i vår verksamhet.
Behovet av fler bostäder i Stockholmsregionen är stort och det finns omfattande planer på byggnation, inte minst i Botkyrka och Huddinge med projekt som Flemingsbergsdalen där fjärrvärme från SFAB kommer vara en viktig del i energiförsörjningen. Men fler och fler byggbolag skjuter sina planer på framtiden och krisen i byggbranschen riskerar att bli långvarig och då även påverka såväl nyanslutningsgrad som bränsleförsörjning i fjärrvärmebranschen. Fjärrvärme är en kollektiv energilösning och ju fler som är anslutna till fjärrvärmenätet desto bättre förutsättningar ger det att erbjuda ett konkurrenskraftigt pris och utveckla systemet.
Fjärrvärmen kommer dock fortsatt att vara leverans- och driftsäker. Ökade kostnader innebär ingen risk att produktionen stannar av. Samtidigt fortsätter vi att arbeta med effektiviseringar av våra processer för att hålla ner kostnaderna mot kund och hjälper kunder med energieffektiviseringar för att spara både energi och pengar.