Fjärrvärmen kan bidra till att minska trycket på elpriserna
Den senaste veckan har elpriset skjutit kraftigt i höjden och skapat stor oro hos hushåll och företag. Det kalla vädret, ökade bränslekostnader och en ansträngd elmarknad har gjort energisituationen mer komplex än någonsin. Mitt i denna utmanande tid spelar fjärrvärmen en avgörande roll för att avlasta det svenska elsystemet och minska trycket på elpriserna. Samtidigt behöver inte fjärrvärmeanvändare oroa sig för skenande timpriser när de till exempel vill ta en dusch innan jobb eller skola.
En avlastning för elnätet
Fjärrvärme bygger på en enkel men kraftfull princip: att använda lokalt producerad värme, ofta från restprodukter som annars skulle gå till spillo, för att värma upp fastigheter och tappvatten. Detta minskar behovet av eldrivna uppvärmningssystem som exempelvis värmepumpar, särskilt under kalla vintermånader då elnätet är som mest belastat. Dessutom bidrar fjärrvärme som produceras med kraftvärme till att leverera mer el till energisystemet, vilket ytterligare stärker dess positiva effekt.
När hushåll och fastighetsägare som är anslutna till fjärrvärme inte behöver lika mycket el, frigörs kapacitet i elsystemet. Detta leder till minskad efterfrågan på el under de mest kritiska tidpunkterna, vilket kan bidra till att dämpa elprisernas svängningar.
Vindstilla i Europa påverkar elpriset
Elpriserna i Sverige styrs till stor del av tillgång och efterfrågan på en europeisk marknad. Den senaste veckan har elpriserna stigit kraftigt, bland annat på grund av att det inte blåst tillräckligt i Tyskland och andra delar av Europa. När vindkraften – som är en viktig elproducent – inte kan leverera enligt behov, ökar trycket på andra energikällor som gas och kol. Detta driver upp priserna på elbörsen, vilket påverkar även oss i Sverige som har en till stora delar fossilfri energiproduktion. I detta sammanhang blir fjärrvärmen ännu viktigare, eftersom den hjälper till att minska elberoendet i uppvärmningssektorn och bidrar till att minska efterfrågan på el.
Stabilitet och trygghet i energisystemet
Fjärrvärme bidrar också till ett mer robust energisystem. Produktionen är ofta lokal, planerbar och inte väderberoende, vilket innebär att den fortsätter leverera stabilt oavsett om det är vindstilla eller molnigt. Detta ger trygghet för både hushåll och samhälle.
Även fjärrvärmen har de senaste åren påverkats av ökade bränslekostnader, men till skillnad från elpriset som är volatilt ligger fjärrvärmepriset still under minst ett år och förändringar aviseras alltid i god tid i förväg. När elpriset sköt kraftigt i höjden i veckan kunde det med timpris kosta 50 kronor att duscha i 10 minuter. SFABs fjärrvärmekunder kunde samtidigt tryggt duscha samma tid för under 4 kronor.
En del av lösningen för framtidens energiutmaningar
I en tid då energifrågor är mer aktuella än någonsin har fjärrvärmen en viktig roll att spela. Genom att erbjuda en pålitlig, klimatsmart och kostnadseffektiv uppvärmningslösning bidrar vi inte bara till att lindra de akuta problemen med höga elpriser, utan också till att skapa ett hållbart energisystem för framtiden.
Vill du veta mer om hur fjärrvärme fungerar och hur vi kan hjälpa dig att minska din energianvändning? Hör av dig!