Från restvärme till resurs: Fjärrvärmens del i energisystemet
Från restvärme till resurs: Fjärrvärmens del i energisystemet
Det är lätt att ta för givet att elementen ska bli varmare när vi vrider upp termostaten några grader eller att lampan ska tändas när vi trycker på strömbrytaren, men bakom detta finns ett omfattande energisystem som får allt att fungera. Energisystemet är ett nätverk som förser oss med den energi vi behöver, från produktion till distribution, ända fram till våra hem och företag.
Produktionen
Energins resa börjar med att den på olika sätt skapas från olika energikällor. Det finns både förnybara källor som biobränslen, vindkraft, solkraft och vattenkraft och så finns det icke-förnybara källor som kol, naturgas och kärnkraft. Själva omvandlingen till energi sker via olika processer som när vattenkraftverk använder vattenflödet för att driva turbinen till el. Fjärrvärme bygger på ett slutet kretslopp och produceras i lokala värmeverk som utnyttjar restvärme från industrier, biobränslen eller avfallsförbränning. SFABs fjärrvärme produceras bland annat genom att ta tillvara på sådant som inte kan återvinnas. Det blir till energi istället för att ligga på deponi där miljö- och hälsofarliga ämnen riskerar att spridas. Eftersom fjärrvärme produceras i ett kraftvärmeverk produceras även el i samma process. Vatten cirkulerar i pannans väggar och värms upp till ånga. Den heta ångan driver en turbin som genererar el via en generator. Överskottsvärmen från elproduktionen tas tillvara och används för att producera fjärrvärme.Det innebär att samtidigt som du bidrar till minskad elanvändning bidrar du även till ökad elproduktion.
Distribution och överföring
Energikällorna omvandlas till olika former av energibärare som till exempel vindkraft blir till el och biobränsle blir till fjärrvärme och el och skickas vidare till våra hem och företag. El distribueras genom elnätet, som består av högspänningsledningar över långa sträckor. Det går sen genom transformatorstationer som ser till att elen har rätt styrka för att vi ska kunna använda den säkert hemma. Fjärrvärme distribueras genom att vatten värms upp i ett värmeverk och pumpas ut genom ett nät av nedgrävda rör. Det varma vattnet överför värme till fastighetens system via en värmeväxlare, vattnet värmer sedan upp fastigheterna och återkommer sedan i avsvalnat skick till värmeverket för ny uppvärmning.
Användning i hem och fastigheter
När el och värme når ditt hem går de till olika system. Elen driver dina apparater, belysning och laddstationer, medan värmen värmer upp radiatorer och varmvattenberedare. Fjärrvärmen förser dessutom byggnader med varmvatten direkt från fjärrvärmesystemet, vilket gör uppvärmningen både effektiv och resurseffektiv.
Energisystemets hållbara utveckling
Idag går utvecklingen av energisystemet allt mer mot hållbara lösningar. Genom att investera i förnybara energikällor, energilagring och smarta nät kan vi skapa ett system som både minskar klimatpåverkan och tryggar energiförsörjningen. Målet är att skapa ett flexibelt och miljövänligt energisystem som håller i längden. I Sverige har vi ett av världens bästa energisystem med låg miljö och klimatpåverkan.
Energisystemet är på så vis en komplex kedja som gör det möjligt för oss att leva bekvämt och hållbart. Från stora kraftverk till eluttaget i vardagsrummet – det är en fascinerande process som håller vårt samhälle och vardag igång.