Välkommen till SFAB

Besöker du oss som privatperson eller företag?

Dina rättigheter som fjärrvärmekund

Som fjärrvärmekund har du vissa rättigheter enligt fjärrvärmelagen (SFS 2008:263). Lagen är utformad för att stärka din ställning som kund och säkerställa att du får tydlig och korrekt information om avtal, priser och andra viktiga förutsättningar.

Tydlig och lättillgänglig information

Som kund har du rätt till lättillgänglig information om fjärrvärmepriser och hur de fastställs, samt om energiprestanda och andelen förnybar energi i fjärrvärmesystemet. Vi som fjärrvärmebolag är dessutom skyldiga att erbjuda oberoende rådgivning om energieffektiviseringsåtgärder och ge möjlighet att jämföra olika alternativ.

Förhandling vid ändringar

Om vi som fjärrvärmeföretag vill ändra avtalsvillkoren på ett sätt som påverkar dig negativt, har du rätt att begära en förhandling om ändringen. Företaget måste då förse dig med tydliga skäl för ändringen och tillräcklig information för att du ska kunna bedöma om den är skälig.

Medling om förhandling misslyckas

Om förhandlingarna inte leder till en överenskommelse, kan du som kund begära medling hos en myndighet inom tre veckor efter att förhandlingen avslutats.

Rätt att säga upp avtalet

Om du vill avsluta ditt fjärrvärmeavtal på grund av det nya fjärrvärmepriset, har du möjlighet att göra det inom två månader från det att du informerats om prisändringen. Denna rätt gäller även om du har begärt förhandling eller medling. Om förhandlingarna inte leder till en överenskommelse, har du rätt att säga upp avtalet senast tre veckor efter att SFAB meddelat att förhandlingarna är avslutade. Om du har ansökt om medling angående det nya fjärrvärmepriset och ingen överenskommelse har nåtts, har du rätt att säga upp fjärrvärmeavtalet senast tre veckor efter att Fjärrvärmenämnden meddelat att medlingen avslutats, eller om ansökan avslagits, tre veckor från den dagen beslutet fattades.

En trygg och transparent relation

Denna lagstiftning är utformad för att skydda dig som kund och ge dig möjlighet att påverka villkoren för din fjärrvärmeleverans. Den säkerställer också att fjärrvärmeföretagen följer tydliga regler för transparens och samarbete, vilket skapar en trygg och förutsägbar relation mellan dig och företaget.

Om du vill veta mer och fördjupa dig i dina rättigheter

Här kan du ta del av hela fjärrvärmelagen: Fjärrvärmelagens hemsida. För mer information om processen vid en begäran om medling, besök Fjärrvärmenämndens webbplats. Utöver medling genom Fjärrvärmenämnden finns även andra alternativ för tvistlösning, som exempelvis ombudsmannatjänster eller domstolsprövning. För att läsa mer om dessa alternativ kan du vända dig till Konsumentverket eller Konsumenternas Energimarknadsbyrå, som även erbjuder rådgivning.