Så fungerar vår nya prissättning för returtemperatur
Under de senaste åren har SFAB arbetat med att ta fram en ny prismodell för att erbjuda en modernare och mer transparent prissättning. Denna Prislista Normal lanserades 2024, och vi fortsätter nu utveckla den. 2025 kompletteras Prislista Normal med priskomponenten Returtemperatur. Med returtemperatur menar vi temperaturen på vattnet som lämnar kundens värmecentral. Vi vill med denna komponent ge incitament till våra kunder att arbeta med dimensionering och injustering av sina anläggningar, för att ge och ta del av de ekonomiska och miljömässiga nyttor detta ger för hela fjärrvärmesystemet. Komponenten är intäktsneutral för SFAB, och innebär istället ett avdrag på värmekostnaderna för kunder med låga returtemperaturer, och en avgift för kunder med höga returtemperaturer.
Låga returtemperaturer från kundanläggningar innebär att en mindre mängd vatten behöver flöda igenom för samma värmemängd, och det omvända för anläggningar med höga returtemperaturer. För systemet som helhet innebär låga returtemperaturer att mindre energi behövs för att pumpa runt fjärrvärmevatten och förluster i nätet minskas. Dessutom ökar tillgänglig kapacitet i nätet. Slutligen gör lägre returtemperaturer att verkningsgraden i kraftvärmeproduktionen på Igelstaverket ökar, för både el och värme.
Hur funkar då komponenten Returtemperatur? Till att börja med införs den endast under månaderna januari-april och oktober-december. Under den perioden räknas varje anläggnings medelreturtemperatur ut, och jämförs sedan med kundkollektivets medelreturtemperatur från föregående vinter (oktober-april). Detta kundgenomsnitt räknas ut av SFAB inför varje vinterperiod, och utgör alltså fast referenstemperatur under hela perioden. För 2025 är referenstemperaturen, dvs kundsnittet, 37,4 grader.
Priskomponenten Returtemperatur innebär en bonus/avgift på 2 kr/MWh, oC Formeln för att beräkna bonus/avgift varje månad ser ut enligt nedan:
Nedan går vi igenom en exempel-beräkning steg för steg.