Varför energideklaration?
Varför energideklaration är viktigt och lagkraven
Att genomföra en energideklaration är inte bara ett klokt val för hållbarhet och kostnadsbesparingar utan också ett lagkrav för flera byggnader. I denna artikel kommer vi att gå igenom varför det är fördelaktigt att upprätta en energideklaration, kostnaden för energideklarationer, skillnaderna mellan energideklaration för villor och större fastigheter samt vilka lagkrav som finns kring energideklarationer.
Varför energideklaration?
Att få en energideklaration för ditt hem eller fastighet ger inte bara insikter om energianvändningen utan erbjuder även flera andra fördelar. Genom att identifiera vart energin används och åtgärda energitjuvar kan du minska din energiförbrukning, vilket inte bara är bra för miljön utan också för plånboken på lång sikt. Åtgärder utifrån energideklarationen kan även öka värdet när du ska sälja eller hyra ut då potentiella köpare eller hyresgäster ofta är intresserade av och värderar låga energikostnader.
Kostnad för energideklaration
En vanlig fråga som många ställer är: Vad kostar en energideklaration? Priset varierar beroende på olika faktorer som storlek på fastigheten och omfattningen av undersökningen. För villor har vi ett fast pris, medan vi för större fastigheter behöver lite mer information för att kunna ge ett pris. Oavsett är det viktigt att se energideklarationen som en investering. De långsiktiga besparingarna på energikostnader överstiger oftast kostnaden för själva deklarationen.
Pris energideklaration villa
En energideklaration för villa kostar 2490 kr inkl. moms. En energideklaration på distans kostar 1990 kr inkl. moms. För att kunna utföra en energideklaration på distans krävs att byggnaden innefattas av boverkets undantag för platsbesök.
Pris energideklaration annan fastighet
Priser beror på flera faktorer som storlek och omfattning. Kontakta oss för att snabbt få en offert!
Skillnaden mellan energideklaration för villa och större fastigheter
Energideklaration för villor skiljer sig något från större fastigheter. Vid deklarationen för en villa fokuserar man oftast på uppvärmningssystem, isolering och fönster. Större fastigheter kräver ofta en mer omfattande undersökning, med fokus på ventilationssystem, tekniska installationer och andra aspekter som påverkar energiförbrukningen på en större skala. Denna differentiering säkerställer att deklarationen är anpassad till den specifika typen av fastighet, vilket gör resultaten mer precisa och relevanta.
Lagkraven kring energideklarationer
Enligt lagkraven måste fastighetsägare genomföra energideklarationer vid försäljning och uthyrning av fastigheter. Detta lagkrav syftar till att främja energieffektivitet och öka medvetenheten om energianvändning. En aktuell och giltig energideklaration är alltså inte bara ett val utan ett krav för att följa lagstiftningen.
Byggnader som ska ha energideklaration enligt Boverket
- Byggnader med en golvarea över 250 kvadratmeter och som ofta besöks av allmänheten ska ha en energideklaration.
- Byggnader som upplåts med nyttjanderätt ska också ha en giltig energideklaration. Nyttjanderätt är ett begrepp som innebär att man har rätt att använda egendom som tillhör någon annan. Exempel på nyttjanderätter är bostäder och lokaler med hyresrätt, bostadsrätt, arrende och lån av fast egendom.
- Byggnader som är nyuppförda eller som ska säljas ska ha en energideklaration.
Slutsatsen är att en energideklaration inte bara är ett nödvändigt steg för att uppfylla lagliga krav utan också en investering i din fastighets långsiktiga hållbarhet och ekonomiska fördelar. Genom att förstå kostnaden och skillnaderna mellan energideklaration för villa och större fastigheter kan du göra välgrundade beslut för ditt hem och miljön.
Kontakta oss för att boka din energideklaration och ta det första steget mot ett mer energieffektivt och hållbart boende, i enlighet med lagkraven!